Saturday, December 4, 2010

gambar saya bukan milik kamu tau!!

buat pertama kali tuan tanah nak letak pictha. aduss. malu juga sebenarnya. tapi sebab ni kan blog sendiri, takkan nak guna pic cik nisa kot. takpon incik ben. tu lagi tak bleh blah. tak pasai-pasai kang kena sound dengan depa. ummi pun dah hot sebab orang pakai pictha dia dan blogger masakan yang lain. semua gara-gara tak kredit pada tuan punya pictha.

tapi kan ummi, cek rasa la, dia tak pandai guna LINK kot. baru belajar buat blog tu. lepas ni pandai-pandai la awak menjawab dan bertanggungjawab yer wahai puan pencuri. sebab id dia ada mama,cek assume dia puan la :) pencuri is a harsh word. tapi tu la kenyataannya. awak dah ambil pictha tersebut. walaupun it just a clik away, hmm two click actually - copy and paste, but you stole people's property.

memang patot ummi hot pun. mungkin puan mama tak tau.bukan senang nak mengambil pictha yang perfect. mau 4-5 kali shutter click baru puas hati. tu tak masuk dengan cari barang-barang dapur as a prop. ingat senang ka nak buat food stylist. orang dah makan dekat nak kenyang, kita masih dok cari angle baeeeek punya untuk tangkap gambar. jenoh otak woo pikir semua tu. masak tu mungkin tak ada masalah pada mereka. jadi, kalau nak guna tu, kredit-kreditla mereka sikit.

cc: pictha cek hat cek la. bekenan ka? sila tangkap gambaq sendiri. lol

4 comments:

[n a j e e b] said...

omg...cool utara dialect!
rindu loghat utara..sejak2 abis blaja ni..
hmm..mmg betul...sy pun anti jugak yg jenis "save as" ni...penat kita shoot sana-sini..tiba2 je pict(s) yg kita shoot terpampang kat page org..tanpa kredit dan buat mcm sendirian berhad..esp fesbuk tu.

cek chun said...

najeeb.dialect tak leh nak buang la. kena kikih lidah baru ok kot.hehehe
agree2. penat tau usaha titik peluh rasa mcm tak dihargai walaupon at the same time rasa - wahh..hebat sangatkah pic aku sampai ko nak curi?

nurul mansor said...

ni awat xkredit nama ngn blog aku dkt pic hg nih...aku yg amik pic hg nih.ahahahhaha

yanti isa said...

kak Cun cuba ikut tutorial ni supaya orang tak boleh copy gambar kita .Kak Ti rasa hat ni paling senang nak faham & kak T dah buat di blog.

http://semarakapi.blogspot.com/2010/11/sedikit-tutorial-nak-block-orang-dari.html

notis pendek saja

semua kandungan merupakan luahan rasa cek yang tak seberapa. kalau ada yang cek cedok saja, insyaallah akan diletakkan link atau url tempat kopipes dijalankan.

gambar adalah milik persendirian. lagipun bukan cun mana pun kalau korang nak ambik. kalau berkenan jugak, sila la buat link ke blog cek noo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...