Wednesday, June 22, 2011

wordless wednesday

apehal tak bleh aplod pic nih???
kan dah tak jadi wordless entry aku nih.
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...............

Tuesday, June 21, 2011

tua day

its my birthday people!!!!

okeh, sudah tua dengan jayanya.
dah boleh dapat apa yang hati nak.
walau terpaksa berdikit berhempas pulas pada mulanya
bermula dari ipod to nikon to macaron
to bags, shoes, mac, clinique
oh kalau ikut hati memang orang kata mati

dah boleh buat apa saja.
dah dapat kebebasan walaupun tak maksima.
dah boleh. dah boleh.
actually dah lama boleh dah semua tu.
hahaha.

to my mak yang bertungkus lumus meneran, mengepush dan screaming on top of her lungs,
pada hari ini _ _ tahun yang lampau
its your day actually
pada abah yang sanggup buang CHE di depan nama cek tu
i'm still your anak abah walaupun nama kita dah tak berbunyi sama seperti yang tok wan idam-idamkan.
pada tok bidan yang menyambut cek dengan jayanya
thank you tak terhingga
mujoq takdak komplikasi apa-apa pada anak sulung pasangan itu.

pada sedara mara, kawan-kawan yang wish, call, kasi gifts
thank you
terima kasih
lebiu lebiu lebiu


pic : http://thefoodphilosophy.blogspot.com

Saturday, June 18, 2011

another blog??

DSC_1347 by cek chun
DSC_1347, a photo by cek chun on Flickr.
cek dah ada Flickr album. baru je try kelmarin. campur ni kira dah ada 3 benda nak kena update selalu kat alam maya nih. chaiyok cek chun. pulun sampai urat tangan kejang. tapi kekadang tu tak terdaya jugak nak update semua benda. nak blog walking lagi. dah sebab minat, i'll try my best. bz bukan lah alasan. chewahhh...

gambar moss ni cek chun aplod sebab terkena tempias gadis bunga. gambar dia tak pernahnya tak cun. haishhhhh.. manjang telan ayaq lioq bila singgah blog dia. bukan sebab lapar tapi sebab picthas lawa-lawa seh. takpa cek chun. lepas ni pulun menembak sampai tak henggat duniya lak.

Thursday, June 16, 2011

boleh tolong hackkan blog MLMers tak?

PETALING JAYA: The www.malaysia.gov.my portal targeted for attack at 3.30am today by a foreign-based hacker group has been offline since midnight. Several other Malaysian Government websites are also offline.
Speculation is rife on blogs and Twitter, the micro-blogging site, with some believing that the hacker group that calls itself Anonymous has launched a distributed denial-of-service attack on the websites.
Others, however, seem equally sure that local authorities have unplugged the servers of these sites, either in an attempt to spoil Anonymous' plan, or to buy more time for website security to be upgraded before putting the sites back online.
Securitynewsdaily.com posted that the malaysia.gov.my website became unresponsive around midnight, most likely due to a denial-of-service attack.
This method of attack involves bombarding the website with an ever increasing amount of requests that it eventually becomes unable to handle all the queries and crashes.
On Twitter, some said they don't believe it was due to plug-pulling, while others stated that it was. One person tweeted that he received e-mail messages advising him to switch off servers, but did not provide more details when contacted through Twitter.
The other government websites that were offline includewww.parlimen.gov.mywww.rmp.gov.my (Royal Malaysian Police),www.treasury.gov.my (Ministry of Finance), and www.mocat.gov.my(Ministry of Culture, Arts and Tourism).
But the Parliament, Treasury and Police websites came back up before 9am.
Among the unaffected are the websites belonging to the Ministry of Defence, Department of Islamic Development, the Election Commission, and Tourism Malaysia.
Anonymous had threatened to hack the malaysia.gov.my portal to protest against the Malaysian Government's censorship of the Internet, movies and TV shows. And because Malaysia had banned and called for the blocking of 10 filesharing sites. These sites were among the most visited by Malaysians to illegally download movies.
 the star online

sapa punya angkara: 

motif: gomen banned 10 website untuk download free software n movies.
alasan gomen: perbuatan ni melanggar akta hak cipta 1987. jadi salah la kalau donlod pree.
alasan dragon force: do not block us from freedom from using internet!

apa jadi bila dah kena hacked:

blog biasa ---->
klik disini  kalau nak tengok in action. siap ada lagu.

blog gomen -------->

siap ada pesanan khidmat masyarakat lagi.. hehehe..

wei.. hampa takmau tolong hack blog MLMers ka?

source:
the star online
http://www.zulkbo.com

Wednesday, June 15, 2011

wordless wednesday


Tuesday, June 14, 2011

asam garam gula & kopi


life is like a box of chocolate. you never know what  you're gonna get. itu falsafah mak si Forrest Gump. you know, askar yang duduk kat Amerika tu. kalau mak kat Malaysia pulak, dia kata, hidup ni penuh asam garam. ada masa penuh masam, masin, manis dan pedas. tak lengkapla hidup kalau tak merasa semua tu. its the flavour that make your life complete. yer, mak cek teror speaking amerika. 

dah bila tiba time nak berdua, bertambahlah lagi asam garamnya. kali ni kena tambah gula dan kopi pula. ada manis, ada pahit. ada masa putih, ada masa hitam. dari selesa hidup seorang, kini nak menjadi dua. berkongsi makan pakai, tidur bantal. dari masa berkenalan, bercinta lalu berumahtangga, macam-macam flavour dok ada. hanya yang hebat dapat meneruskan perjalanan hingga ke akhir hayat. insyaallah, kalau dipanjang umur dan usia rumahtangga. 

buku Abd Jalil Ali ni mengandungi rencana yang ditulis beliau di dalam kolum di majalah Seri Dewi & Keluarga. ada kisah beliau sendiri dan ada juga dari pemerhatian. banyak kisah yang kelakar dan penuh pengajaran. cek mula kenal pun dari majalah Keluarga. belek kolum beliau dan after that i'm hooked. bila jumpa je buku ni, terus grab dan sengih sorang-sorang baca. its not just me tau. ada kawan (kak sal) yang dah kawen masih boleh lagi sengih sorang-sorang bila baca. tambah la cek yang single mingle nih. waaaa.. tak sabo lak wa nak kawen. dang!  

buku ni jugak menjadi peberet cek untuk dipresentkan kepada sahabat yang baru berkahwin. nak cun lagi, kasi kat sahabat lelaki. so that they can treat their wife properly. hohohoho.. my boy friend tu siap baca sampai lunyai woo ini buku. hearing that coming from him, buat cek rasa kembang kucup. dia pun sengeh sorang-sorang baca. hopefully bini mu dapat la habuan yang baik lepas tu. 

malangnya aihh tak dapat nak salin quote yang cun dari buku tuh. buku hilang!!!!!! tak tau sapa pinjam. adesssss... dah tu kau review pebenda kalau takde buku cek chun oiii? ni based on my ingat-ingat lupa memory, my new KOPI O TANPA GULA book, and my friend's testimoni (bwahahaha,,ni kalau aidid muaddib baca, mesti dia sepuk aku, testimoni palajad..) 

buku ni murah saja beb. tiga belas hengget. nak cun lagi, gi beli kat Popular. dapat diskaun kalau guna kad Popular tu. kalau tadak duit sangat, suruh kawan belikan buat wedding present. 

Sunday, June 12, 2011

great voice + poor = stardom

this video remind me of Paul Potts of British Got Talent. what is it with opera that can bring tears to everyone who listen to it? beats me.
but Paul Potts win hand down. still had the goosebumps like the first time I watch his video.

Saturday, June 11, 2011

Baik-baik sayang

* teringat sahabat yang dulunya tidur sekatil dan berkongsi bantal juga rahsia. Kemana saja berdua.
Badai datang tak sapa yang menduga. Akhirnya sang sahabat membawa diri ke sana.


* teringat sahabat yang dulunya setia mendengar keluh kesah.
Tiap malam bergurau mengata sesama kita.
Ada saja benda yang nak dicerita. Merajuk memujuk dah perkara biasa.
Tiap malam nanar juga kalau tak dengar suara.
Akhirnya sepi membawa diri juga.


Kepada mereka
Moga baik-baik sayang.
Walau dimana kamu berada.
Diri ini tetap tak lupa.

Sent from my BlackBerry

Saturday, June 4, 2011

Sirih pinang dimakan tuan

Cek chun kat tempat kenduri ni.
Terpandang setalam sirih pinang untuk dijamu pada tetamu yang datang.
Bukan takat sirih, rokok daun dan tembakau pun ada.
Ni dah soheh untuk golongan lama la ni.
Sambil-sambil buat kerja, leka mengunyah sirih.

Lama dah tak mengacip pinang ni.
Saja test power.
Teror lagi nampaknya :p.
Dulu-dulu cek chun layan gak sirih yang siap digobek.
Tumbuk sampai hancur sebati, terus masuk dalam mulut je.
Bolehla makan sesudu teh tu.
Makan banyak-banyak mau mabuk jadinya.

Ni cek chun nak tunjuk cara makan sirih yang stylo punya.
Kalau lepas ke dalam tekak sehelai ni, memang tabik spring la kat hampa.
Letak secalit kapur, sedikit gambir dan beberapa hirisan nipis pinang tadi.
Balut cun cun pastu ngap.
Masa ni lah nanti akan keluar air sirih merah menyala tu.
Sebenarnya air liur tuan badan tu.
Kena diludah buang.
Macam padayappa buat tu.


Sent from my BlackBerry

notis pendek saja

semua kandungan merupakan luahan rasa cek yang tak seberapa. kalau ada yang cek cedok saja, insyaallah akan diletakkan link atau url tempat kopipes dijalankan.

gambar adalah milik persendirian. lagipun bukan cun mana pun kalau korang nak ambik. kalau berkenan jugak, sila la buat link ke blog cek noo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...