Friday, May 20, 2011

jom tukar blog ke mobile setting

handphone cek chun sekarang ni macam pelik gila. asal buka website jer mesti dia tulis - too heavy to donwload apa ke hey ntah. dulu tak pernah jadi macam ni. nak aplod pun lama jer la. i have to wait like ages, dari zaman ais sampai zaman dinosour, then baru dia keluar site dengan penuh dan berwarna-warni. tapi sekarang, jangan harap la nak tunggu lama-lama macam tu. bila dia kasi warning jer, terus dia terminate link tu. adoiyaiiii.. tensen tau.

jadi bila cek chun ternampak yang blogger dah bagi tips untuk buat blog ker mobile version, happy la sangat. macam nak lompat bintang. kalau guna comment box yang biasa dalam blogger tu, memang akan keluar la dalam mobile version nanti. tapi malang pada yang guna intense debate macam fandy nih. comment box tak akan keluar kat handphone. so, terpaksa gak bukak lappy untuk mengomen. tapi tu small matter. kalau rasa nak senang ber blogwalking on the go, ni lah cara paling best. dok tunggu bas pun boleh baca :)


  1. mula-mula kena klik kat blogger in draf which is here. atau boleh jer type sendiri draf.blogger.com. 
  2. masa ni akan keluar dashboard blog dalam mode blogger in draf. 
  3. klik SETTING dan klik EMAIL & MOBILE. 
  4. cari SHOW MOBILE TEMPLATE, klik jer Yes, On mobile devices, show the mobile version of my template.
  5. jangan lupa save setting tu yer.

9 comments:

iniialahaku said...

hurm...dah buat...kita tgk jadi ke tak....hehe..tengkiu

cek chun said...

jap nak pi serang..hehehe
u r welcome

gedek! said...

tak mendapat kepuasan dengan mobile, lah...

suri solehah said...

i just nak jalan2 je ni tau

cek chun said...

of course la uncle. bila mobile, cuma boleh baca entry dan komen. semua widget dan gadgets tak keluar. cuma nak menyenangkan kita when on the go

cek chun said...

da,
lama tak nampak. masih alah lagi ka. coti ni jangan lupa singgah umah cek noo..

iniialahaku said...

xleh kan???xpala..nntila buat lain

cek chun said...

Yap, blogger majok ngan hg. Sebab dok pi kacok dia ngan wordpress :p

osip said...

hoho..thanks cek chun..baru tau neh..takde la jenuh nak scroll kiri kanan zoom zoom lagi..hoho

notis pendek saja

semua kandungan merupakan luahan rasa cek yang tak seberapa. kalau ada yang cek cedok saja, insyaallah akan diletakkan link atau url tempat kopipes dijalankan.

gambar adalah milik persendirian. lagipun bukan cun mana pun kalau korang nak ambik. kalau berkenan jugak, sila la buat link ke blog cek noo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...