Sunday, April 3, 2011

Jalan-Jalan Cari Makan - the review

plak musim lepas yang sangat diinginkan oleh para tokei restoran dan gerai
dari dulu lagi tiap-tiap ahad mesti tunggu jam 12 di tv3. seronok tengok Maria Tunku Sabri makan dengan lahapnya. minum air segelas dengan sekali sedut. i cannot. tak payah try pun dah tau. napas tak panjang macam maria. dan sekarang Maria dah digantikan dengan Qi. si blogger boy dekat tv9 yang hangat diperkatakan dengan Yuna. by the way, next episode will be featuring Yuna as the guest.

dan sepanjang pemerhatian cek chun;
  1.  host JJCM mestilah makan dengan laju + pantas = lahap. kalau tak mampu, tektik mencepatkan camera digunakan. teknik ni selalu digunakan semasa Maria makan. untuk Qi, tak perlu nak run laju-laju. dia memang semulajadi lahap dah. 
  2. Qi memang layak untuk jadi host atas dasar yang disebutkan diatas. tengok dia makan, terus hati berkata - ohh sedapnya.. tapi ada juga yang kata Qi loqlaq. makan tak sopan. well, mana boleh nak puaskan hati semua orang kan.
  3. Qi kurang vocabulary untuk describe the food. balik-balik pedas, sempoi, sedap, manis, masin (tak pernah dengar lagi). berlemak dan power. sila belajar dan tengok macam mana si Makansutra kat Singapore, mr KF Seetoh  describe the food ye Qi comei (well, ok, i think he's cute apa) 
  4. guest di JJCM tend to eat dengan sopan dan gorjes nya. dalam hati mungkin depa ingat makan kena kontrol, camera tengah shoot.
  5. gaya makan guest tak in sync dengan ayat di mulut. last week, si polan cakap - emmm sedapnya.. tapi cubit lauk sebesar lidi cuma dan makan dengan hati-hati takut lipstik comot.
  6. so far, heliza dan ana rafali berjaya makan dengan bestnya. they are not in no 3 group. tips - jemput makanan sikit dan makan cepat-cepat. kompem nampak macam makan dengan sedap. mimik muka dan mata yang bolat juga menyumbang kepada 'nampak sungguh sedap' makanan yang dimakan.
  7. makan memang peberet past time rakyat malaysia. gerai atau restoran yang sedap, memang kompem kena beratur sebelum dapat masuk makan. lepas masuk JJCM, terus makanan jadi tak sedap lepas tu. uitt.. kenapa ya?
pic: http://grandna.blogspot.com

16 comments:

gedek! said...

Nak tunggu JJCM pegi ke kedai tepi jalan pulak....

Asyik restoran je....

iniialahaku said...

hahaha...lgi 1, rege naik bukn men lagi...

cek chun said...

@gedek! haaa..yg ni cek setuju bebenor. cek tau gerai nasi kandaq power punya kat glugor. shariff nasi kandar.

cek chun said...

@iniialahaku
haaaa.. point no 8, bila dah dapat plak JJCM, suka bebenor naik harga pastu servis ke laut. ye lah, dah ramai orang serbu kedai. tak menang tangan la tokei nak layan

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
jalan jalan cari makan ni kita kena bayar kat tv 3 pastu kena bagi makan free lak

cek chun said...

@b.r.u.t.a.l.s.o.l.o bagi makan free tu ada posibility. bab bayar tu tak tau la plak.

puteraduyong said...

makan untuk hidup...

iniialahaku said...

penah dah kena kat kg baru...tgk tag JJCM skali mkn mee rebus...mak oi...kapak...mee rebus 2.50 kedai pak chot kat kg lgi sedap...sampai 7hengget kna ha...

http://aniesandyou.blogspot.com said...

JJCM da x de seri lani...

Solihin Zubir said...

gemox la Qi pasni.. hahaha..

Khuzrin Kamarudin said...

dolan dolan, goloin mangan...

cek chun said...

@puteraduyong
itulah yg sebaiknya

cek chun said...

@iniialahaku
humang aihh..mu masuk restoran mana nih. cafe kot. bila nak banjer k chun kat kedai pak chot. nama kedai dah sama ngan abah kita :p

cek chun said...

@http://aniesandyou.blogspot.com boleh la lagi. tapi masa serina, memang failed langsung. mekap dia je yg tebai

cek chun said...

@Solihin Zubir takde nya dia nak gemok. makan apa pun tak lut mamat tu. bestnya kalo k chun pun macam tu

cek chun said...

@Khuzrin Kamarudinalamakkk.. ni tatau nak reply apa :p

notis pendek saja

semua kandungan merupakan luahan rasa cek yang tak seberapa. kalau ada yang cek cedok saja, insyaallah akan diletakkan link atau url tempat kopipes dijalankan.

gambar adalah milik persendirian. lagipun bukan cun mana pun kalau korang nak ambik. kalau berkenan jugak, sila la buat link ke blog cek noo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...