memang fresh dari ladang... eh..laut la..
malam tadi cek chun dan kawan-kawan dijemput untuk meratah ikan kembong bakar dan tomyam sedap. alasannya ikan banyak sampai tak ada siapa nak menghabiskannya. sang suami asyik turun laut menjala. orang kata benda yang satu ni jangan ditolak. rezeki datang syukur alhamdulillah. kalau tak pi kang, sian pula dia masak banyak-banyak.. kan? kan? kann?
|
laut yang banyak berjasa memberi rezeki pada mereka yang rajin berusaha |
inilah seronoknya tinggal di tepi laut. ada pula kemudahan bot sendiri. ikut suka la nak turun menjala, memancing atau nak berkayak sekalipun. ada la 2-3 orang rakan yang terjebak sama dengan kegiatan ni. kami yang perempuan seronok dapat ikan jer. boleh gak ambik ratah-ratah sambil gebang ramai-ramai.
|
ni rupa segar dari laut. baru beberapa jam keluar dari air. berkilat-kilat sisiknya. |
|
si kembong atau yang pemesnya ikan temenung kata orang utara |
datanglah ikan besar manapun, temenung ni jugak la feberet chun. rebus pun dah layan. cecah pula dengan air asam. nasi letak kicap pun dah jadi dah. kalau segar macam ni, elok digulaikan, diasam pedaskan atau goreng celup tepung saja.
cc: tulis bukan main, tapi ikan masih dalam peti sejuk..kehkehkeh..
notis pendek saja
semua kandungan merupakan luahan rasa cek yang tak seberapa. kalau ada yang cek cedok saja, insyaallah akan diletakkan link atau url tempat kopipes dijalankan.
gambar adalah milik persendirian. lagipun bukan cun mana pun kalau korang nak ambik. kalau berkenan jugak, sila la buat link ke blog cek noo.
depa paling suka baca yang ni
23 comments:
sy kalau mkn nasik, ada termenung goreng dgn kicap pon jadi.. heheh...
gambar atas tu cantik la..
Cantik gambar....
Kamera berkuasa tinggi...?
siyesli ceq ckap...ceq xmkn ikan besaq2...klu nak mkan mesti ikan tu cukup sifat dri kepala smpai keeekor...hahaha..plik2
@Solihin Zubir uit. peminat temenung gak ka..
@gedek! adala dalam lima ribu watt
@iniialahakusenangla bini hg nanti, tak payah bersiang ikan dah.hehehe
salam
ikan kembung adalah ikan sebenar.. gua kalau ikan kembung bakar danstim..memang gua layan
@b.r.u.t.a.l.s.o.l.o betoi gak tu ya. ikan paling asasi rakyat malaysia
suka ikan temenung nie..hehehe
best ni kalau buat ikang goreng celup tepung.. sure menjilat jari
@CikTomyamwahhh.. memang betoi ler peberet rakyat malaysia nih
@MataHati @ MH yap, makan panas-panas..adoii..lapo lak
mak aih..sapa yg duk bagi ikan kat chun tu huhu
mmgla sng..hari2 mlntak ikan bilis ja..haha
ish ish...cantiknya rupa ikan freshhh!!!
sambungan.
dari gadisBunga.
hihi~
cek chun bln dpn nk mai penang.. bleh x bw p tmpt2 mkn yg cun + best??
Ikan kembung celup tepung? Cis, meleleh lagi ayaq liuq nie... Serious cantik gambar ikan2 tu, segar giler! Cam leh makan mentah2 je....jeles, jeles!
@suri solehah pecaya tak kalo aku kata nasuha n ustat jamal..hehehe
@iniialahaku senang bela wehhh.. i like..kekekekeh
@Aspirasi best sight for the tummy.. kekekekeh
@http://aniesandyou.blogspot.com kalau nak tau tempat, aku bleh rekmenkan
@Rose ko jangan rose, jenuh nak lap nanti.
Post a Comment