Friday, July 8, 2011

my hamtaro


thanks to Bomoh Hujan, now i am a proud owner tu a pair of hamster. kalau hari-hari kena bakar dengan gambar menatey ni yang cute dan miut, tak ker kau terliyoq? angan tu memang dah lama. cuma tak kesampaian. nanti busuk ke rumah? mampoih ke idak natey ni kang? boleh ke aku bela? 
aaaahhhhh.. kalau dok pikir gitu, sampai bila nak settle. bela dulu baru tau maaa..

sebenarnya nak cari ikan guppy. suka nau tengok ekor yang kembang dan kiut kecik tu. sampai je kedai pets ( banyak hokay aku skodeng kedai, nak cari yang murah punya pasai) ikan dalam akuarium lah yang ku tuju dulu. bawak bebudak ni sama, rambang mata nak pilih yang mana satu. semua nakkkkkkkkkkkk!!!!! 

pastu baru terpikir, kang kalau coti lelama, sapa mau kasi makan maaa? nak angkut balik kampung ker. ohh cannot. so the best way is to have a pet hamster. senang angkut ke sini sana. benda yang perlu ada untuk menatey ni hidup dengan senang lenang ialah;
  • sangkar, tinggi pun takpa, kalau boleh lagi banyak mainan dalam tu, lagi syiok dia menari dan melompat. tengok kat kedai tu, harga dari rm20 to hundreds. the more the merrier the money. 
  • habuk kayu, tukar seminggu sekali. habuk ni serap tayik. so no bau. nais :) rm7
  • food pellet hamster ni berupa kuaci dan apantah. rupa macam fish pallet gak. rm 6
  • botoi air yang mahai kalahkan tuppaware lagi. kecik molek jer dah rm5. nanti dia dahaga, hisap kat botoi tu ler. 
maka bermulalah episod nengok hamtaro ni bermain-main. syiok woo.. nak pegang pun payah. rempit bukan main laju. gambar ni pun guna kamera henpon jer. bendanya kecik jer. ada la half of my palm. patut aku beli yang besar sikit ler. maknya cinapek tu cakap, hamster jenis ni akan besar sikit jer. 

menatey ni keje dia tido and makan je la. pastu main dalam sangkar dia yang hebak nih. ada benda pusing-pusing dan gelongsor tu hah. sampai tido pun nak dalam gelongsor ye kau Ben. perhhh.. siap ada nama. padahal bukan aku tau pun jantan ke tino. wakah. 

 tapi malangnya si Ben dah mampuih. memang masa beli dia asyik tido jer. rupanya sakit ler. yang sekor lagi rancak jer berlari melompat. rupanya ajal tak panjang. sekarang aku lak yang penin pikiaq nak beli kat mana ler sekor lagi. sian lak tadak sapa dia nak rempit bersama. ehh..yang sekoq ni lupa letak nama ler. 
Pen? 
Mem?
Ten?
Lens? 
Nen?



5 comments:

gedek! said...

teringin kalau kita dapat rumah macam rumah hamster.... kan?

iniialahaku said...

awatla pelik sngat nma dia tu???letakla jack ke...kucing kat rumah nma dia alexandria...hahaha..amcam??baru stail

Latifah said...

hamster memang comel. malam-malam buat bising :)

cek chun said...

Uncle, yap. Cek chup kat gelongsor tu ehh

Fandy,
Hamboi hang, klas nau nama. Nickname dia apa? Xen? Hahaha

Latifah,
Tis 1 tak bising le. Maybe too small lagi. U ada bela ek

Tulang said...

hamba ada 4 ekoq....tapi 3 dah out...maybe yang sekoq tu dominant sangat kot...skang dia dah meghoyan tinggal sekoq2. Moral of the story, masa beli cari yang paling aktif....yang tido2 tak mau..

Seronok ada pet ni kan? Bila tgk depa yg chomel2 rasa happy jer... Oh ya....hamba ada rabbit sekoq n kura2 jugak....

notis pendek saja

semua kandungan merupakan luahan rasa cek yang tak seberapa. kalau ada yang cek cedok saja, insyaallah akan diletakkan link atau url tempat kopipes dijalankan.

gambar adalah milik persendirian. lagipun bukan cun mana pun kalau korang nak ambik. kalau berkenan jugak, sila la buat link ke blog cek noo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...