Tuesday, June 14, 2011

asam garam gula & kopi


life is like a box of chocolate. you never know what  you're gonna get. itu falsafah mak si Forrest Gump. you know, askar yang duduk kat Amerika tu. kalau mak kat Malaysia pulak, dia kata, hidup ni penuh asam garam. ada masa penuh masam, masin, manis dan pedas. tak lengkapla hidup kalau tak merasa semua tu. its the flavour that make your life complete. yer, mak cek teror speaking amerika. 

dah bila tiba time nak berdua, bertambahlah lagi asam garamnya. kali ni kena tambah gula dan kopi pula. ada manis, ada pahit. ada masa putih, ada masa hitam. dari selesa hidup seorang, kini nak menjadi dua. berkongsi makan pakai, tidur bantal. dari masa berkenalan, bercinta lalu berumahtangga, macam-macam flavour dok ada. hanya yang hebat dapat meneruskan perjalanan hingga ke akhir hayat. insyaallah, kalau dipanjang umur dan usia rumahtangga. 

buku Abd Jalil Ali ni mengandungi rencana yang ditulis beliau di dalam kolum di majalah Seri Dewi & Keluarga. ada kisah beliau sendiri dan ada juga dari pemerhatian. banyak kisah yang kelakar dan penuh pengajaran. cek mula kenal pun dari majalah Keluarga. belek kolum beliau dan after that i'm hooked. bila jumpa je buku ni, terus grab dan sengih sorang-sorang baca. its not just me tau. ada kawan (kak sal) yang dah kawen masih boleh lagi sengih sorang-sorang bila baca. tambah la cek yang single mingle nih. waaaa.. tak sabo lak wa nak kawen. dang!  

buku ni jugak menjadi peberet cek untuk dipresentkan kepada sahabat yang baru berkahwin. nak cun lagi, kasi kat sahabat lelaki. so that they can treat their wife properly. hohohoho.. my boy friend tu siap baca sampai lunyai woo ini buku. hearing that coming from him, buat cek rasa kembang kucup. dia pun sengeh sorang-sorang baca. hopefully bini mu dapat la habuan yang baik lepas tu. 

malangnya aihh tak dapat nak salin quote yang cun dari buku tuh. buku hilang!!!!!! tak tau sapa pinjam. adesssss... dah tu kau review pebenda kalau takde buku cek chun oiii? ni based on my ingat-ingat lupa memory, my new KOPI O TANPA GULA book, and my friend's testimoni (bwahahaha,,ni kalau aidid muaddib baca, mesti dia sepuk aku, testimoni palajad..) 

buku ni murah saja beb. tiga belas hengget. nak cun lagi, gi beli kat Popular. dapat diskaun kalau guna kad Popular tu. kalau tadak duit sangat, suruh kawan belikan buat wedding present. 

5 comments:

gedek! said...

jika kau kopinya...

uncle caffein nya...!

gadisBunga said...

aku suke neskepe takde gula. hihi~

cek chun said...

kopi ai like
minum byk2 pun tarak jadi hal.
neskepe minum se mug pun, kompem tak leh tido!!!

miszlullaby said...

best ke check cun. kene gi cari nanti ni :)

cek chun said...

@miszlullaby
best beb. try la. sangat seswai untuk orang baru nak kawen. lagipun murah. worth every cent

notis pendek saja

semua kandungan merupakan luahan rasa cek yang tak seberapa. kalau ada yang cek cedok saja, insyaallah akan diletakkan link atau url tempat kopipes dijalankan.

gambar adalah milik persendirian. lagipun bukan cun mana pun kalau korang nak ambik. kalau berkenan jugak, sila la buat link ke blog cek noo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...